Ajanvaraus

Sulje ajanvaraus

Aukioloajat
ma-to 8-18, pe 8-15

017 266 5130


Voit myös

Varata ajan tästä

Hampaiden karioituminen

Hampaan karioitumisella tarkoitetaan hampaan pintaan syntyvän plakin aiheuttamaa vauriota hampaan kudoksessa. Plakki sisältää bakteereja jotka tuottavat happoa saadessaan ravinnokseen sokeria. Tätä kutsutaan happohyökkäykseksi. Happo liuottaa hampaan pinnasta mineraaleja ja syntyy reikä. Tavallisimmat reikiintymistä aiheuttavat bakteerit ovat mutans-streptokokkeja. Lapsi saa suuhunsa bakteerikannan yleensä äidiltään ja mitä enemmän bakteereja sylki sisältää, sitä suurempi on riski sille että lapsi saa varhaisessa vaiheessa paljon mutans-bakteereja sylkeensä ja reikiintymisen riski kasvaa.

Kaikkien hampaat eivät suinkaan reikiinny vaikka syljessä olisikin kariesbakteereja. Bakteerit käyttävät ravinnokseen sokereita. Sokeria saadaan ruuasta ja juomista ja mitä enemmän ravintoa bakteerit saavat, sitä enemmän happoa ne tuottavat. Puhdas sokeri ei ole ainoa ravinnonlähde bakteereille, vaan myös muut hiilihydraatit, jotka pilkkoutuvat suussa nopeasti sokereiksi, ravitsevat kariesbakteereja. Tällaisia ovat erityisesti runsaasti tärkkelystä sisältävät ruoka-aineet, kuten perunalastut.

Sylki puskuroi, eli neutralisoi hapon vaikutuksen. Alentunut syljeneritys on riski reikiintymiselle. Syljen mineraalien avulla hammas kovettuu uudelleen, mutta jos happohyökkäyksiä tulee jatkuvasti napostelun tai sokeristen juomien nauttimisen takia, ei sylki kykene enää korjaamaan syntyneitä vaurioita.

Hampaan uloin pinta muodostuu kiilteestä. Alkavasta reiästä puhutaan silloin, jos kariesvaurio ulottuu vain kiilteen alueelle. Tällaista alkavaa kariesleesiota ei vielä tarvitse paikata. Kun kariesvaurio etenee yli kiilteen hammasluuhun saakka, on kyseessä dentiinikaries. Yleensä tällainen reikä vaatii paikkauksen. Paikkauksessa hampaasta porataan pehmentynyt osa pois ja korvataan se yleisimmin yhdistelmämuovipaikalla.

Jos kariesvauriota ei korjata, se etenee kohti hampaan ydintä jossa sijaitsee verisuonet ja hermot. Tässä vaiheessa hammas on jo usein oireileva ja kun kariesbakteerit saavuttavan hampaan ytimen, syntyy hammasytimen tulehdus (pulpiitti). Pulpiittinen hammas on usein hyvin kipeä. Lähes aina pulpiittinen hammas tarvitsee juurihoitoa. Juurihoidossa tulehtunut hampaan ydin ja kaikki bakteerit poistetaan juurten sisältä ja täytetään juuret guttaperkalla ennen hampaan paikkausta. Jos hammasta ei juurihoideta tässä vaiheessa, hammas menee kuolioon ja syntyy juurenkärjen tulehdus eli apikaalinen parodontiitti. Apikaalisessa parodontiitissa infektio etenee hampaan sisältä juurta pitkin leukaluuhun ja syntyy märkäinen tulehdus joka voi aiheuttaa turvotusta ja levitä muualle kudoksiin.

Leukojen alueen infektiot ovat potentiaalisesti vaarallisia ja pahimmillaan leviävät yleisinfektioksi saakka. Ne voivat myös aiheuttaa voimakasta turvotusta kaulan alueella tukkien ilmateitä.

Hammas voi reikiintyä ja infektoitua myös ilman oireita ja karies tai juuren kärjen tulehdus löytyy sattumalöydöksenä röntgenkuvauksessa hammaslääkärin tarkastuksessa. Siksi on tärkeää käydä hammaslääkärin tarkastuksessa säännöllisesti vaikka suussa ei mitään oireita olisikaan.

Näin estät kariesvaurioiden syntymistä ja pysäytät jo alkaneet kariesvauriot:

-Syö säännöllisesti 5-6 kertaa päivässä. Älä napostele välillä.

-Käytä janojuomana vettä

-Pese hampaat sähköhammasharjalla kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen kahden minuutin ajan. Puhdista hammasvälit päivittäin. Muista että puhdas hampaan pinta ei reikiinny.

-Vältä sokerisia herkkuja ja juomia. Kun aiot herkutella, syö herkut kohtuullisessa ajassa eikä pitkin päivää.

-Käytä ksylitolia

-Vältä tartuttamasta kariesbakteereja lapseen, älä siis syötä lasta samalla lusikalla jolla itse olet syönyt ja pidä huolta oman suun terveydestä. Mitä vähemmän kariesbakteereja vanhemmilla on, sitä pienempi on tartunnan vaara. Lapsen hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen maitohampaan puhjettua fluorihammastahnalla, ja sokerisia ruokia ja juomia vältetään mahdollisimman paljon.

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suun-sairaudet-ja-tapaturmat/hampaiden-ja-suun-sairaudet/karies-ja-hampaan#.YECJvo4zY2w

https://www.duodecimlehti.fi/duo98709

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suunterveys-eri-ikakausina/lasten-ja-nuorten-suunterveys/vauvan-suunterveys#.YECRFo4zY2w

Avainsanat: hampaiden reikiintyminen, karioituminen, reikä hampaassa, vihlonta, särky, lohkeama, hampaiden harjaus