Ajanvaraus

Sulje ajanvaraus

Aukioloajat
ma-to 8-18, pe 8-15

017 266 5130


Voit myös

Varata ajan tästä

Kuiva suu

MITÄ ON KUIVA SUU

Syljen erityksen väheneminen (hyposalivaatio) ja kuivan suun tunne (kserostomia) ovat varsin yleisiä ongelmia.

 Suun terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarvittaessa mitata onko kyseessä todellinen syljen erityksen väheneminen. Testauksessa pureskellaan parafiinipalaa 5 minuutin ajan ja sylki kerätään tältä ajalta astiaan.  Hyposalivaation viitearvo on < 3,5 ml (normaaliarvo >7,5ml)

 Ilman pureskelustimulaatiota levossa  hyposalivaation viitearvo on 1,5 ml 15 minuutissa (normaaliarvo >4,5ml). Jos syljen erityksen määrä on hyposalivaation-  ja normaalierityksen raja-arvojen välissä on tilannetta seurattava ja testaus toistettava jatkossa uudelleen.

Hyposalivaatio on tila, jossa syljen eritys on vähentynyt aiheuttaen kuivan suun tunnetta. Iän myötä syljen eritys vähenee luonnostaan ja kuiva suu on hyvin yleinen ikäihmisillä ja yleisempi naisilla kuin miehillä.

Monissa sairauksissa voi esiintyä myös suun kuivumista, samoin useilla lääkkeillä on sivuvaikutuksena syljen erityksen väheneminen

 Suu tuntuu yleensä aamuisin kaikilla kuivemmalta, koska syljeneritys on luonnostaan öisin vähäisempää kuin päivisin.

Kuivan suun oireet

Kuivassa suussa tuntuu kuivuuden lisäksi usein kirvelyä ja pistelyä. Myös kieli voi olla arka ja poltteleva. Huulet ovat usein rohtuneet. Suussa voi tuntua outoja makuaistimuksia mm metallin makua. Sylki on kuivassa suussa usein vaahtoavaa ja sitkeää. Puhumisessa ja nielemisessä voi olla ongelmia ja usein myös hengitys haisee pahalle. Hampaiden reikiintyminen ja ientulehdus voi lisääntyä.

Kuivan suun aiheuttajia

Merkittävimpiä kuivan suun aiheuttajia ovat erilaiset lääkitykset. Esimerkiksi useat masennuslääkkeet, astma- ja allergialääkkeet sekä verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa syljen erityksen vähenemistä. Myös liian vähäinen juominen ja siten elimistön kuivuminen voi vaikuttaa syljen eritykseen. Myös jatkuva suun kautta hengittäminen, vaihdevuodet tai tupakointi voivat olla kuivan suun taustatekijöitä. Myös stressi vähentää syljen eritystä. Useat sairaudet voivat aiheuttaa syljen erityksen vähenemistä. Esimerkiksi reumasairaudet, erityisesti Sjögrenin oireyhtymä, huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes ja masennus voivat vaikuttaa sylkirauhasten toimintaan ja siten aiheuttaa syljen erityksen vähenemistä. Pään ja kaulan alueelle annettu sädehoito voi vaurioittaa sylkirauhasia, joskin uudet sädehoitotekniikat ovat merkittävästi vähentänyt kuivan suun ongelman syntymistä.

Kuivan suun aiheuttamia ongelmia

Kuiva suu lisää reikiintymisen riskiä ja voi aiheuttaa yhdessä happaman ruokavalion kanssa hampaiden eroosiota. Myös sienitulehdukset ja limakalvomuutokset esiintyvät herkemmin kuivassa suussa. 

Vähentynyt syljen eritys lisää reikiintymisen riskiä. Sylki huuhtelee hampaita ja limakalvoja. Sylki sisältää myös tärkeitä ainesosia, jotka auttavat elimistöä puolustautumaan bakteereita, viruksia ja hiivasieniä vastaan.  Sylki myös neutraloi happamien ruokien ja juomien aiheuttamaa suun pH-arvon laskua.

Syljen erityksen vähentyminen heikentää hampaiden huuhteluvaikutusta, jolloin  ruoantähteistä ja bakteereista muodostuvan plakin kiinnittyminen hampaiden pinnalle lisääntyy. Näin muodostuu herkemmin bakteeripitoista hammaskiveä ja bakteerien aineenvaihduntatuotteina syntyvät hapot aiheuttavat herkemmin hampaiden reikiintymistä sekä eroosiota. Bakteeriplakin takia myös ientulehdusta esiintyy kuivasuisilla herkemmin.

Kuiva suu altistaa myös sienitulehduksille ja on usein myös pahanhajuisen hengityksen taustalla.

Kuivassa suussa irtoproteesin pito voi olla hankalaa. Proteesin pysyvyys limakalvoilla voi vaikeutua ja proteesi voin hangata limakalvoja kun syljen liukastava ominaisuus puuttuu.

Pahimmillaan kuiva suu voi aiheuttaa suun polttelua ja kirvelyä, sekä syömis-, nielemis- ja puhumisongelmia. Syljen sisältämät entsyymit aloittavat ravintoaineiden pilkkomisen jo suussa ja osallistuvat siten myös  ruoansulatukseen.

Kuivan suun hoito

 Kuivan suun hoito kannattaa aloittaa pohtimalla mikä suun kuivuuden taustalla voisi olla syynä.  Mahdollisen perustaudin hyvä hoito ehkäisee syljen erityksen vähenemistä.  Kuivan suun hoito on yleensä  oireenmukaista eikä varsinaista parantavaa hoitoa ole. Erittäin vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää jäljellä olevien sylkirauhasten erityksen lisäämiseen lääkettä (pilokarpiini). Lääkehoito on pitkäaikaista ja siihen voi liittyä haittavaikutuksia ja yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Jos suun kuivuus johtuu lääkityksestä, kannattaa hoitavan lääkärin kanssa neuvotella voisiko lääkkeitä korvata vähemmän suun kuivuutta aiheuttavalla lääkityksellä. Usein kuitenkin lääkitystä ei voida vaihtaa tai kaikki ko sairautta hoitavat lääkkeet aiheuttavat suun kuivuutta. Tällöin on pyrittävä vain hoitamaan kuivaa suuta mahdollisin keinoin ja estää siten mahdollisten tulevien vaurioiden syntyminen.

-Juo usein vettä ja huuhdo suu ruokailujen jälkeen. Suun kostutukseen voi käyttää myös laimeaa suolavettä (veitsenkärjellinen suolaa lasilliseen vettä) tai laimennettua, haaleaa kamomillateetä.

-Pese hampaat huolellisesti aamuin illoin fluorihammastahnalla. Jos limakalvot tuntuvat kirveltävän hammastahnaa käytettäessä, kokeile kuivan suun hammastahnoja. Apteekeista ja hammaslääkärin vastaanotoilta löydät sopivia tuotteita. Mikäli reikiintyminen on kuivan suun takia hyvin nopeaa voi hammaslääkäri suositella voimakasfluorista hammastahnaa, jota saa apteekista.

-Syö säännöllisesti 4-5 kertaa päivässä ja vältä napostelua. Varsinkin sokeria sisältävät ruoka-aineet lisäävät hampaiden reikiintymistä. Suosi pureskelua vaativaa ruokaa. Pureskelu lisää syljen eritystä. Syljen eritystä voi stimuloida pureskeltavien tuotteiden avulla (esim ksylotolipurukumi)

-Vältä tupakointia ja runsasta alkoholin käyttöä

-Ruokailun jälkeen voi ksylitolituotteiden käytöstä olla hyötyä

-Mikäli suun limakalvot ovat hyvin arat, voi ruokaöljyä sivellä limakalvoille.  Tästä voi saada helpotusta erityisesti yöksi. Apteekista löytyy myös limakalvoja kostuttavia geelejä.

-Käy säännöllisesti tarkastuksissa hammaslääkärilläsi. Hammaslääkäri määrittää sinulle sopivan tarkastusvälin, joka voi olla lyhyempi kuin 1 vuosi.

Lähteet:

Hammaslääkäriliitto.fi

Terveyskirjasto Duodecim

Käypähoito.fi; Kuivan suun ongelma eli kserostomia

Avainsanat: kuiva suu, suun kuivuus, suun kuivuminen, limakalvojen kirvely, limakalvojen polttelu, suu kuivuu, syljenerityksen väheneminen