Ajanvaraus

Sulje ajanvaraus

Aukioloajat
ma-to 8-18, pe 8-15

017 266 5130


Voit myös

Varata ajan tästä

Punajäkälä

Lichen ruber planus eli punajäkälä suussa

Punajäkälän syntymekanismi

Lichen planus eli punajäkälä on krooninen iho- tai limakalvosairaus, joka suun limakalvolla esiintyessään diagnosoidaan usein ensimmäisen kerran hammaslääkärin vastaanotolla. Punajäkälää esiintyy  noin 2%:lla suomalaisista ja yleisintä se on 20-60-vuotiailla naisilla. Suun limakalvojen punajäkälän diagnoosi tehdään muutosten ulkonäön perusteella. Koepala otetaan tarvittaessa diagnoosin varmistamiseksi.

Lichenoidia- eli punajäkäläin kaltaista limakalvomuutosta esiintyy hyvin yleisesti väestöllä. Lichenoidista muutoksesta on usein kyse silloin, kun koepalan lausunto ei täysin vastaa määritelmää punajäkälän disgnoosista.

Lichentyyppistä muutosta voivat aiheuttaa mm paikalliset ärsykkeet, erilaiset lääkitykset (mm verenpainelääkkeet, tulehduskipulääkkeet ) ja allergia hampaiden paikkausmateriaalille. 

Punajäkälää voi esiintyä yhtä aikaa sekä limakalvoilla että iholla, mutta se voi esiintyä myös vain limakalvoilla tai vain iholla. Ihomuutokset ovat yleensä pieniä paukamia ja kutisevaa, punoittavaa ihottumaa lähinnä ranteissa ja nilkoissa.

Punajäkälän syntymekanismi on vielä epäselvä, mutta sen arvellaan liittyvän kehon immuunijärjestelmän häiriöön eli olevan ns autoimmuunitauti. Järjestelmän solut alkavat hyökätä elimistön omia soluja vastaan.

Punajäkälän ilmenemismuodot

Punajäkälä ilmenee suun limakalvoilla yleensä valkoisina, verkkomaisina juovina tai läikkinä. Joskus muutokset ovat punoittavia tai jopa haavaisia. Yleensä muutokset ovat hyvin vähäoireisia tai oireettomia mutta voivat pahimmillaan olla aristavia, haavaisia jopa erittäviä suumuutoksia, jotka arpeutuvat.

Muutoksia on yleensä symmetrisesti molemmilla puolilla poskien limakalvoilla. Muutoksia voi esiintyä myös ikenillä ja kielessä ja muuallakin limakalvoilla. Ikenet voivat ohentua ja tulla punaisiksi ja kiiltäviksi. Tällöin hampaiden harjaus voi vaikeutua ja harja kannattaa vaihtaa hyvin pehmeäharjaksiseen.

Myös huulien huulipuna-alueella voi olla verkkomaista tai haavautuvaa punajäkälää.

Punajäkälän hoito

Punajäkälä on usein oireeton ja vähämuutoksinen. Punajäkälään ei ole olemassa parantavaa hoitoa, ja tarvittaessa kyseeseen tulee oireenmukainen hoito.  Suumuutoksia ei siis tarvitse hoitaa jos niihin ei liity kirvelyä, kipua ja/tai syömisongelmia.

Hyvä suuhygienia on punajäkäläpotilailla tärkeää. Terävät hampaiden, hammastäytteiden  ja proteesien kohdat tulee tasoittaa hiomalla.  

Myös  limakalvoja ärsyttäviä ruoka-aineita (esim tyypillisiä oireita aiheuttavia ovat voimakkaat mausteet, sitrushedelmät,tomaatti), kirveleviä hammashoitotuotteita ja muita mahdollisesti limakalvoja ärsyttäviä tekijöitä kannattaa välttää. Kuivan suun hammashoitotuotteita kannattaa kokeilla ja hammastahna vaihtaa sellaiseen fluorihammastahnaan joka ei kirvellä. Hammastahna, joka sisältää natriumlauryylisulfaattia(vaahtoava ainesosa), saattaa joillekin aiheuttaa limakalvoärsytystä.

Jos suumuutokset oireilevat kannattaa aina poissulkea ensin mahdollinen punajäkälän päälle sijoittuva sieni-infektio. Sienitulehdusta voidaan hoitaa hammaslääkärin määräämällä sieniantibiootilla tai jos kyseessä ei ole sieni-infektio voidaan oireista limakalvoa hoitaa vahvoilla kortisonilääkkeillä tai sairaalassa määrättävällä takrolimuusivoiteella.

Usein myös kotikonstit auttavat eli suuta voi huudella ruokaöljyllä tai suolaliuoksella (apteekista saatava keittosuolaliuos tai itse tehty suolaliuos, jossa veitsenkärjellinen suolaa liuotetaan lasilliseen vettä). Myös haalean, laimean kamomillateen purskuttelu voi helpottaa oireita. Mahdollinen proteesi kannattaa puhdistaa päivittäin harjalla ja desinfioida proteesin puhdistustableteilla 1-2 kertaa viikossa.

Lichen planus pysyy limakalvoilla yleensä vuosia tai vuosikymmeniä ja siksi hammaslääkärin tarkastuksessa on suositeltavaa käydä 1-2 kertaa vuodessa, riippuen muutoksen kliinisestä kuvasta ja oireista.

Suun punajäkälä voi muuttua harvoin suusyöväksi (1-3% sitä sairastavista).  Jos punajäkälä muuttuu selvästi ulkonäöltään tai oireet eivät rauhoitu annetuilla hoito-ohjeilla kahden viikon aikana , ota yhteyttä hammaslääkäriin

Lähteet:

www.hammaslaakariliitto.fi

www.terveyskirjasto.fi

Duodecim käypä hoito: Kotihoito-ohjeet suun punajäkälää (tai sen kaltaista muutosta) sairastaville potilaille

Avainsanat: punajäkälä, lichen planus, lichen ruben planus, vaalea muutos limakalvolla, limakalvomuutos, limakalvo, posken limakalvo