Ajanvaraus

Sulje ajanvaraus

Aukioloajat
ma-to 8-18, pe 8-15

017 266 5130


Voit myös

Varata ajan tästä

Tupakointi ja suu

Tupakka ja muut nikotiinituotteet suunterveyden kannalta

Tupakointi on merkittävä riskitekijä suun terveydelle ja sen käyttö vaikuttaa myös hoitotoimenpiteiden onnistumiseen merkittävästi. Esimerkiksi implanttia ei suositella tupakoivalle, ja hampaan poiston jälkeiset paranemisongelmat johtuvat usein myös tupakoinnista.

Tupakointi ja parodontiitti

Tupakointi on merkittävä riskitekijä parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudossairauden syntymisessä. Lisäksi tupakoinnin määrä ja sen kesto korreloi sairauden vakavuusasteeseen. Tupakka lisää myös nuorilla ikäryhmillä parodontiitin riskiä. Tupakointi heikentää vastustuskykyä ja verenkiertoa kudoksissa ja hankaloittaa haavojen paranemista. Lisäksi tupakka aiheuttaa suuhun hapettomat olosuhteet joissa parodontiittibakteereiden on helpompi lisääntyä. Tupakoinnin lopettaminen parodontiitin hoidon yhteydessä lisää paranemisen todennäköisyyttä.

Tupakointi ja suusyöpä

Tupakointi on suusyövän merkittävimpiä riskitekijöitä. Yhdessä alkoholinkäytön kanssa ne muodostavat suurimman riskin. Suusyövän riskiä lisää myös hampaiden huono kunto ja huono syyhygienia.

Nuuska ja suunterveys

Nuuska aiheuttaa limakalvomuutoksia (ns.norsunnahkaa) sen käyttöalueella suussa. Nuuskan käytön näkee suun limakalvolta yleensä helposti. Nuuska altistaa syövän esiasteisille limakalvomuutoksille. Pitkään ja runsaana jatkuva nuuskan käyttö aiheuttaa myös ienvetäymiä, ientulehdusta ja parodontiittia. Lisäksi nuuska aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja hampaiden värjäytymistä.

Sähkötupakka ja suunterveys

Sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tunneta. Tutkimusten mukaan sähkösavukkeiden käyttö lisää parodontiitin riskiä. Lisäksi joillain sähkötupakan makuaineilla on todettu olevan karsinogeenisiä, eli syövän riskiä lisääviä vaikutuksia. Sähkötupakka sisältää nikotiinia moninkertaisesti verrattuna tupakkaan ja aiheuttaa voimakasta nikotiiniriippuvuutta. Sähkötupakka sisältää myös hampaita värjääviä ainesosia.

Tupakoinnin lopettaminen

Tupakoinnin lopettaminen kannattaa aina. Saat apua tupakoinnin lopettamiseen lääkäriltä tai hammaslääkäriltäsi. Voit myös kysyä apteekista ohjeita vieroitusvalmisteiden käyttöön. Lisäksi voit keskustella hammaslääkärisi kanssa tupakkavieroitukseen käytettävien reseptilääkkeiden soveltuvuudesta sinulle.

Lue lisää: www.stumppi.fi

Lähteet:

https://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/yleistietoa-suunterveydesta/tupakka-alkoholi-ja-suu/tupakointi-ja-suunterveys

Sähkötupakalla voi olla arvaamattomia suunterveysvaikutuksia

https://www.apollonia.fi/tiedeuutiset/sahkotupakalla-voi-olla-arvaamattomia-suunterveysvaikutuksia/embed/#?secret=BNTpKjyhoe#?secret=VYfG5IUy0B

https://www.duodecimlehti.fi/duo12513

Avainsanat: tupakoinnin riskit, suusyöpä, kielisyöpä, tupakoinnin lopettaminen, sähkötupakka, sähkösavuke, nuuskan vaikutukset