Ajanvaraus

Sulje ajanvaraus

Aukioloajat
ma-to 8-18, pe 8-15

017 266 5130


Voit myös

Varata ajan tästä

Pieni suuri keinojuuri – Mikä ihmeen hammasimplantti?

Kuopion Hammaskulmassa suunnitellaan ja asennetaan hammasimplantteja päivittäin. Vaikka implantin eli keinojuuren asentaminen on lopulta melko pieni ja nopea kirurginen toimenpide, vaatii se vankkaa ammattitaitoa ja kokemusta – ja parhaimmillaan moniammatillisen tiimin. Suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Lauri Kaukoranta on nähnyt ja rakentanut uransa aikana monenlaisia hammaskalustoja.

Implantti korvaa puuttuvaa hammasta tai hampaita. Riippuen sijainnista, puuttuvia hampaita korvataan paitsi esteettisistä syistä, myös trauman tai tapaturman seurauksena. Yleisin esimerkki on kaatuminen tai onnettomuus, jonka myötä ihminen menettää etuhampaan. Keinojuurihoidon eli implantin avulla päästään lähimmäksi sitä, mitä oma hammas on ollut. Eli mahdollisimman luonnollisen tuntuiseen ja näköiseen lopputulokseen, joka lisää elämänlaatua ja -iloa. 

Tärkeintä on kuitenkin lähteä asiakkaan tarpeesta. Moni haluaa ymmärrettävästi korvata näkyvän hampaan, mutta myös poskihampaan puuttuminen alkaa vaivata herkästi. 

– Meillä jokaisella on suussa suosikkipuoli, jolla pureskelemme. Jos tähän tulee yhtäkkiä muutos, huomaamme pureskelevamme toisella puolella ja tästä voi seurata kasvonalueen kipuja tai leukaniveloireita, Lauri Kaukoranta kuvailee. 

Lisäksi hammaslääkärin tehtävä on miettiä hampaan korvaamista ammatillisesta näkökulmasta. Purentaelimen kohdalla täytyy tutkia ja ennakoida purentatasapainoa. Jos rivistön välistä puuttuu yksi hammas, voivat hampaat liikkua ja purenta muuttua ajan saatossa. Hampailla on myös vastaparinsa ylä- tai alapuolella. Jos toinen puuttuu, alkaa toinen ottaa tilaa ja nousee paikaltaan. Tällaiset liikkumiset tai muutokset eivät ole positiivisia potilaan kannalta ja niitä voidaankin välttää tehokkaasti implanttien avulla. 

– Eniten implantteja käytetään yksittäisiin hammaspuutoksiin. Yleensä se on ensimmäinen poskihammas, joka korvataan, koska se on purennan kannalta niin sanottu ankkurihammas, Kaukoranta selventää.

Jos hampaita puuttuu useampi, toimivat implantit myös erilaisten hammasproteesien kiinnikkeinä. 

– Vieläkin on paljon ihmisiä, jotka ovat käyttäneet tekohampaita rippikoulusta lähtien. Irtoproteesit ovat hieman hankalia saada pysymään paikallaan kiinnitysaineilla tai muilla apuvälineillä. Pystymme auttamaan asiakkaita paljon laittamalla pari implanttia, joihin proteesi napsahtaa näppärästi kohdalleen ja pysyy tukevasti paikallaan.

Hammasimplantin sopivuus varmistetaan aina tapauskohtaisesti

Hammasimplantti ei sovi kaikille. Luun muoto ja malli pitää ottaa huomioon. Esimerkiksi yläleuan puolella on poskiontelot, jonne implanttia ei voi asentaa. Vierasesineenä se aiheuttaisi poskiontelossa nopeasti tulehduksen. Alaleuassa taas kulkee tuntohermo. Luun määrällä on merkitystä, koska selviytyäkseen suussa implantti tarvitsee ympärilleen tietyn määrän luuta. Joskus sitä joudutaan lisäämään ja rakentamaan luusiirteen muodossa ennen implantin asentamista. 

Tietyt perussairaudet lisäävät riskejä, kuten huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes. Reumalääkkeissä taas on aineita, jotka vaikuttavat luustoon epäedullisesti implantin kannalta.  

– On aina potilaslähtöistä kenelle implantin voi laittaa. Selvitämme nämä kaikki asiat, kun asiakas tulee tutkimukseen. Otamme röntgenkuvan ja tarvittaessa kuvaamme tarkemminkin. Suuhygienian ja omien hampaiden perustusten pitää olla kunnossa, Kaukoranta teroittaa. 

Tupakointi vaikuttaa paranemiseen ja implantin luutumiseen niin paljon, että Kuopion Hammaskulmassa panostetaan potilaan motivoimiseen tupakoinnin lopettamiseksi, kun implanttihoitoa suunnitellaan. Tupakointi tulisi lopettaa vähintään kolme viikkoa ennen implantin asennusta. Työssään asiakkaiden kanssa Kaukoranta on huomannut, että jos implantti on terveyden kannalta pakko laittaa, moni motivoituu irtautumaan tupakasta. 

– Emme tietysti pysty vaikuttamaan siihen, mitä asiakas tekee toimenpiteen jälkeen, mutta moni onneksi ymmärtää riskin. Terveyden lisäksi siinä voi pahimmillaan mennä äkkiä kallis toimenpide hukkaan. 

Jos implantti ei syystä tai toisesta käy, vaihtoehtojakin on. Esimerkiksi siltaprotetiikassa naapurihampaat hiotaan ja puuttuva hammas jää ikään kuin kellumaan väliin. Silta kuitenkin rasittaa viereisiä hampaita. Siksi vaihtoehdot selvitetään ja tutkitaan aina tapauskohtaisesti. 

Itse toimenpide on lyhyt, koko prosessi ottaa aikansa

Implanttihoito aloitetaan aina hoitoarviolla ja alkututkimuksella. Jos hammas pitää ensin poistaa, annetaan poistoalueen luutua noin kolme kuukautta ennen implantin asennusta. Jos hammas on jo poissa ja suussa kaikki hyvin, niin kirurginen toimenpide paikallispuudutuksesta kättelyyn kestää noin 45 minuuttia. Kun implantti on asennettu, sen annetaan luutua kolme kuukautta. Luutumisaika riippuu aina yksilöllisestä tilanteesta. Sen jälkeen näkyvää hammasta imitoiva implantin osa eli hammaskruunu voidaan kiinnittää paikalleen.  

Toimenpiteen aikana asiakas ei tunne kipua ja saa kuunnella vaikkapa suosikkimusiikkia. Jos pelko on ylitsepääsemätön, voidaan toimenpide tehdä nukutuslääkärin antamassa laskimonsisäisessä lääkityksessä. 

– Luotan omaan ammattitaitooni ja siihen luottaa myös moni potilas. Harvoin tarvitsee antaa rentouttavaa esilääkettä, mutta sekin on mahdollista. 

Pääsääntöisesti implanttitoimenpiteen jälkikivut ovat hyvin vähäisiä. Kaukorannan mukaan hampaanpoisto on paljon kipeämpi. 

– Kun hammas poistetaan, siihen jää luuhaava eli hampaan poistokuoppa. Sen paraneminen kestää kauemmin. Vaikka implanttihoidossa leukaperiin porataan reikä, niin sinne myös viedään tulppa eli implantti, jolloin kuoppaa ei jää. Eikä haavojakaan, koska ompelemme limakalvon nätisti kiinni. 

Toimenpiteen jälkeen asiakkaan kanssa käydään läpi hoito-ohjeet. Sairauslomaa tarvitaan vain harvoin, mutta pariin kolmeen päivään ei suositella vaikkapa kuntosalia. Implanttihammasta hoidetaan ja huolletaan kuten omia hampaita. Käymällä säännöllisesti hammaslääkärissä puhdistuksissa ja tutkimuksissa sekä putsaamalla ahkerasti hammasvälejä kotona, implanttihammas pysyy hyvässä kunnossa.

– Vaikka itse toimenpide on nopea, on tämä pitkän juoksun hommaa. Aikaa menee noin puoli vuotta, kunnes uusi hammas on poistetun tilalla. 

Oikein toimiva implantti vaatii laatua ja ammattitaitoa

Lauri Kaukorannan työ implanttien parissa on paljon enemmän kuin siirtymistä 45 minuutin toimenpiteestä toiseen. Tarkkaa määrää Kaukoranta ei osaa sanoa, mutta implanttihoitoja hänelle kertyy vuodessa vähintään 400. Jokainen tapaus on erilainen. Implanttihoidossa hampaat tulee asemoida juuri tiettyyn asentoon, jotta ne toimivat oikein. Kun useampia hampaita puuttuu, tilanne muuttuu haastavammaksi. 

– Välillä rakennamme koko etukaluston uusiksi. Tällaiset projektit vaativat luusiirteitä ja kolmiulotteista tietokonetomografiaa, jotta näemme luun määrän joka suunnasta. Suunnittelemme hampaiden asennot ja käytämme potilaalle suunniteltuja yksilöllisiä leikkausohjureita apuna. 

Kun hoito suunnitellaan tarkkaan ja valmistellaan etukäteen yhdessä asiantuntijatiimin kanssa, ei suurelta kuulostava toimenpide kestä kauaa. 

– Olen erikoistunut kirurgiaan, eli teen kirurgiset toimenpiteet. Hammasproteetikko rakentaa implantin päälliosat. Yhteistyötä tehdään vielä implanttia asennettaessa, jotta keinojuuret saadaan varmasti päälliosien kannalta sopivaan kohtaan. 

Kaikki implantit eivät ole samanlaisia. Kuopion Hammaskulma käyttää laadukkaita sveitsiläisiä Straumann-implantteja, joiden toimivuus pohjaa vuosikymmenten kehitys- ja tutkimustyöhön. 

– Olemme valinneet kymmenistä implanttimerkeistä maailmanlaajuisesti tunnetut ja luotettavat tuotteet. Näin varmistamme korkean laadun ja varaosien saatavuuden vuosienkin kuluttua, Kaukoranta tiivistää.  

Lauri Kaukoranta 

  • Valmistunut hammaslääkäriksi Helsingissä 2007
  • Aloitti erikoistumisopinnot Kuopion yliopistollisessa sairaalassa 2009
  • Valmistunut suu- ja leukakirurgiksi 2015 ja työskennellyt KYS:ssä vuoteen 2021.
  • Työskentelee pääsääntöisesti yksityissektorilla