Ajanvaraus

Sulje ajanvaraus

Aukioloajat
ma-to 8-18, pe 8-15

017 266 5130


Voit myös

Varata ajan tästä

Botuliinihoito bruksismiin – eli Botoxia purentalihaksiin

Botuliini, jonka tunnetuin tuotemerkki tunnetaan nimellä Botox, on lihaksiin pistettävä lääkeaine. Botuliini lamaa lihaksen toimintaa ja helpottaa bruksismin eli hampaiden narskuttelun aiheuttamia vaivoja. Lääkeaineen vaikutusaika vaihtelee yksilöittäin. Yleensä vaikutus kestää noin 3–6 kuukautta, jonka jälkeen hoito tulee uusia, mikäli aineen tehon halutaan säilyvän.

Bruksismi on yleensä unen aikana tapahtuvaa hampaiden kovaa yhteen puremista tai narskuttelua. Unessa bruksismi on tahdosta riippumatonta, mutta joissain tapauksissa ihmiset purevat hampaitaan yhteen myös hereillä ollessaan esimerkiksi keskittymistä vaativissa tilanteissa.

Narskuttelu aiheuttaa monelle paljon haitallisia oireita, kuten poskien-, pään- ja niskan alueen kiputiloja. Lisäksi bruksismista kärsivän henkilön hampaat kuluvat sekä voivat jopa haljeta kovan puruvoiman vuoksi. Yleisimmin bruksismia hoidetaan öisin pidettävällä purentakiskolla, mutta aina sekään ei auta tai joissain tilanteissa kiskoa ei pystytä käyttämään. Silloin hoitokokeiluna voidaan käyttää purentalihaksiin pistettävää botuliinia.

Bruksismi kuluttaa hampaita sekä omaa jaksamista

Yksi brusksismista kärsivistä ihmistä on Hammaskulman pitkäaikainen potilas, 53-vuotias Riitta Lyytinen.

– Olen jo kolmisenkymmentä vuotta pureskellut yöt hampaitani yhteen. Sen seurauksena on tullut paljon lohkeamia ja halkeamia hampaisiin. Aamuisin on aina kova päänsärky, vaikka pidänkin öisin kiskoa. Kuulin tästä hoidosta muutamalta tuttavalta, joille hoitoa oli annettu ja heille siitä oli ollut tosi iso apu. Samantien kysyin Hammaskulman hammaslääkäriltä, että mitä he ovat mieltä pistoshoidosta, niin heille oli juuri tulossa tämä hoitomuoto, Lyytinen kertoo miten päätyi botuliinihoitoon.

Hammaslääkäri pohtii jokaisen narskuttelusta kärsivän henkilön kohdalla yksilöllisesti, onko botuliinihoito potilaan tilanteessa sopiva keino hoitaa bruksismia. Botuliinihoitoa ei voi suorittaa ilman hammaslääkärin tai lääkärin lähetettä. Bruksismista kärsivän henkilön tulee ensin varata konsultaatioaika, jolloin botuliinihoidon tarpeellisuus arvioidaan.

– Minulla tätä narskuttelua on yritetty parantaa yökiskolla, jota olen käyttänyt jo vuosia. Lisäksi purulihaksia olen hieronut itsenäisesti ja lääkärikin on hieronut, mutta ei siitä ole ollut pitkäaikaista hyötyä. Lisäksi se oli ihan hirveä kokemus ainakin minulle, Lyytinen nauraa muistellessaan hierontaa.

Botuliinin vaikutus tuntuu vasta pari viikkoa hoidon jälkeen

Kun botuliinihoito todettiin Lyytiselle sopivaksi hoitomuodoksi, tunnetilat vaihtelivat laidasta laitaan. Tuttu ympäristö ja tutut hammaslääkärit kuitenkin tekivät hoitoon tulemisesta helppoa.

– Hoito jännitti tottakai etukäteen, mutta fiilikset olivat myös innostuneet ja odottavat. Olen Hammaskulman vakioasiakas, niin itse hoitotilanne oli oikeastaan aika hauska ja naureskeltiin vaan, kun työntekijöistä niin moni on jo tuttu. Itse piikitykset oli kuin itikanpistoja, ja sanoinkin, että niin kauan kaikki on hyvin kunhan minun ei tarvitse nähdä itse piikkiä. Suotta jännitin, Lyytinen toteaa jälkikäteen.

Hoitokerran aikana botuliinia pistetään poskien alueelle ja ohimolle muutamaan eri kohtaan hyvin ohuella neulalla. Hoito voi joillekin olla epämiellyttävää, mutta se ei ole kovin kivuliasta. Pistokset pistetään lihakseen, jonka varmistamiseksi käytetään EMG-laitetta. Toimenpiteeseen ei tarvitse valmistautua etukäteen normaalia hammaslääkärikäyntiä enempää.

– Hoitoon ei tarvinnut valmistautua mitenkään. Aluksi putsattiin pistoskohdat. Meikit putsattiin niistä tulevista pistoskohdista pois ja sitten myös hiusten seasta, korvan yläpuolelta, puhdistettiin kohdat, jonne tulee myös muutama pistos. Sitten laitettiin lätkät otsaan ja ruvettiin piikkiä laittamaan, Lyytinen kertoo hoidosta, joka normaalisti kestää noin puoli tuntia.

Hoidon päätyttyä potilas on täysin toimintakykyinen, eikä hoito vaikuta esimerkiksi syömiseen tai ajoneuvon ajamiseen mitenkään. Botuliinin vaikutuksen alkaa huomaamaan yleensä muutaman päivän kuluttua ja kivut helpottuvat nopeasti. Hoidon myötä lihakset pienenevät ja pehmenevät sekä kasvot voivat näyttää kapeammilta. Joillakin potilailla voi esiintyä ohimenevää puremalihasten väsymistä voimakasta puruvoimaa tarvittaessa tai sitkeää ruokaa pitkään jauhaessa.

– Heti piikityksen jälkeen ei kyllä huomannut mitään, mutta muutaman päivän jälkeen alkoi tuntumaan, että vähän alkaa olla rennompi leuka. Parin viikon jälkeen hävisi päänsäryt lähes kokonaan, eikä ole aamuisin semmoinen olo, että on jäytänyt koko yön purulihaksia yhteen. Niskan seutukin on paljon rennompi ja nyt ihan oikeasti herää levänneenä. Hymyilyyn tai ruuan pureskeluun en ole huomannut hoidon vaikuttaneen ollenkaan, mutta peiliin katsoessa näyttää, että leuka saattaisi olla kaventunut! Lyytinen kertoo botuliinihoidon vaikutuksista.

Vaikutus ei ole pysyvä, mutta sitä voi helposti pitää yllä

Pistoshoitoon liittyy aina pieni riski lievästä hermon lamaantumisesta. Silloin ylähuuli ei hymyillessä nouse yhtä ylös kuin aiemmin. Hammaskulmalla käytetään aina pistoshoidon yhteydessä EMG-laitetta, jonka avulla varmistetaan, että neula on lihaksessa. Tämä pienentää edellä mainittua riskiä huomattavasti. Hermon lamaantuminenkaan ei ole pysyvä vaiva, koska botuliinin teho häviää aina ajan kanssa.

– En ole vielä uskaltanut nukkuessa luopua kiskoista, mutta ehkä tulevaisuudessa. Minulla on jo varmaan 15 vuotta ollut yökisko. Siihen on niin tottunut, enkä kyllä vielä uskallakaan nukkua ilman. Mutta ehdottomasti hakeudun tähän hoitoon uudestaan. Heti kun vaikutus alkaa haihtua, niin varmasti varaan ajan. Tämä toimii minulle, Lyytinen toteaa tyytyväisenä.

Lääkeaineen vaikutusaika vaihtelee yksilöittäin. Yleensä vaikutus kestää noin 3–6 kuukautta, jonka jälkeen hoito tulee uusia, mikäli aineen tehon halutaan säilyvän.

Botuliinihoidon hinta Hammaskulmalla:

  • Lääkkeestä saa Kela-korvausta, jolloin sen hinnaksi jää noin 170 euroa.
  • Hammaskulmalla suoritettava pistoshoito maksaa 270 euroa.
  • Yhteensä yksi hoitokerta maksaa siis 440 euroa.