Ajanvaraus

Sulje ajanvaraus

Aukioloajat
ma-to 8-18, pe 8-15

017 266 5130


Voit myös

Varata ajan tästä

Protetiikka ja purentafysiologia

Hammasproteesilla korvataan puuttuvia tai vaurioituneita hampaita. Hoidon tavoite on saada aikaan riittävä ja hyvin toimiva purenta. Samalla on mahdollista tehdä hampaisto myös esteettisesti kauniiksi ja antaa tukea kasvoille ja huulille.

Hammaspuutokset pyritään ensisijaisesti korvaamaan kiinteillä, omien hampaiden kaltaisilla kruunu- ja siltaproteeseilla. Nämä proteesit kiinnitetään omiin jäljellä oleviin hyväkuntoisiin juuriin tai viereisiin hampaisiin. Tarvittaessa tukena voidaan käyttää leukaluuhun asennettuja keinojuuria eli implantteja.

Myös irtoproteeseja voidaan käyttää hammaspuutosten korvaamiseen. Ne ovat käyttökelpoisia vaihtoehtoja silloin, kun leuasta puuttuu useita hampaita tai leuka on kokonaan hampaaton. Irtoproteesit ovat yleensä kustannuksiltaan kiinteitä edullisempia. Kokoproteesien pysyvyyttä voidaan parantaa leukaluuhun asetettavilla implanteilla, joihin proteesi voidaan napsauttaa kiinni.

Hyvä yhteistyö korkeatasoisen hammaslaboratorion kanssa on proteettisessa hoidossa välttämätöntä

Purenta- ja uniapneakiskot

Purentafysiologia on hammaslääketieteen osa-alue, joka tutkii purentaelimen (hampaat, lihaksisto, leukanivelet) rakennetta ja toimintaa sekä purentaan liittyviä toimintahäiriöitä. Hampaiden narskuttelu öisin saattaa johtua muun muassa stressistä tai lihasten jännitystiloista. Oireina saattaa olla hampaiden kipua, kasvojen alueen lihaskipua, päänsärkyä tai korvakipua.

Toimintahäiriöiden hoitomuotoina ovat purentakiskohoito, fysioterapia sekä erilaiset purentaa tasapainottavat toimenpiteet. Kaikkien hammaslääketieteellisten hoitojen tavoite on hyvin toimiva purenta. Tasapainoisella purennalla on suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Kuorsaus ja uniapnea voivat heikentää merkittävästi unenlaatua. Seurauksena voi olla päiväväsymystä ja yleisterveyden heikentymistä.

Uniapneakiskot voidaan tehdä silloin, kun uniapnea on diagnosoitu lääkärin toimesta. Hammaslääkärimme suunnittelevat yksilölliset uniapneakiskot, jotka pitävät hengitystiet auki nukkuessa.

Botuliinihoidosta apua bruksismiin

Botuliini on lihaksiin pistettävä lääkeaine. Botuliini lamaa lihaksen toimintaa ja helpottaa bruksismin eli hampaiden narskuttelun aiheuttamia vaivoja. Lääkeaineen vaikutusaika vaihtelee yksilöittäin. Yleensä vaikutus kestää noin 3–6 kuukautta, jonka jälkeen hoito tulee uusia, mikäli aineen tehon halutaan säilyvän.

Bruksismi on yleensä unen aikana tapahtuvaa hampaiden kovaa yhteen puremista tai narskuttelua. Unessa bruksismi on tahdosta riippumatonta, mutta joissain tapauksissa ihmiset purevat hampaitaan yhteen myös hereillä ollessaan esimerkiksi keskittymistä vaativissa tilanteissa.